Jdi na obsah Jdi na menu
 


JESETER HLADKÝ

23. 3. 2009
STATUS: Vymizelý druh. Na našem území se vyskytoval v minulosti velmi vzácně a pouze v Dunaji. V rámci celého svého areálu rozšíření je jeseter hladký hodnocen jako zranitelný až ohrožený druh. Rozšíření a početnost: Žije v Kaspickém, Černém a Aralském moři a v dolních částech nich se vlévajících velkých řek. Vyskytuje se také v Balchašském jezeře, kam byl introdukován v roce 1933. Populace jesetera hladkého žijící v Dunaji je považována za výlučně sladkovodní. Poslední zprávy o výskytu tohoto druhu v Dunaji na našem a rakouském území (až po Vídeň) pocházejí z minulého století. Stanoviště: Forma žijících v Dunaji je výlučně sladkovodní, zdržuje se u dna v silných proudech. Biologie: Dorůstá délky až 150 cm a hmotnosti do 80 kg, obvykle však do 15 kg.Živí se larvami vodního hmyzu, měkkýši i menšími rybami. Pohlavně dospívá ve věku 10 až 15 let. Tře se v jarních měsících při teplotách vody 10 až 15°C. Tření probíhá v proudech na štěrkovitém dně. Naše znalosti o tomto druhu jsou velmi malé. Hodnota druhu: V Dunaji patřil vždy mezi nejméně početné jeseterovité ryby, a proto nemá podstatný hospodářský význam. Ochrana: V našich vodách se jeseter hladký již nevyskytuje. Jeho ochrana je proto bezprostředná.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář